Για πάντα παιδί!

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Παίζω και μαθαίνω τα χρώματα     Θέλοντας να δουλέψω το θέμα ''Χρώματα"  επέλεξα αυτό να γίνει μέσα από ευχάριστες στα παιδιά δραστηριότητες.

Δραστηριότητα 1η:  '' Τα χρώματα στο πάτωμα"

   Τοποθέτησα στρογγυλά χρωματισμένα κανσόν στο πάτωμα σε κάποια απόσταση μεταξύ τους. Κάθε παιδί σηκωνόταν με τη σειρά του και πηδούσε από χαρτονάκι σε χαρτονάκι ανάλογα με το χρώμα που εκφωνούσα ως  ''μάνα'' του παιχνιδιού.


Δραστηριότητα 2η:  '' Το αγαπημένο μου χρώμα"

       Κάθε παιδί πλησίαζε, επέλεγε το αγαπημένο του χρώμα μέσα από το αντίστοιχο κυκλικό χρωματιστό γλασσέ και το κολλούσε στον πίνακα αγαπημένων χρωμάτων. Επάνω στο γλασσέ έγραφαν το όνομα τους και μας δικαιολογούσαν την επιλογή τους. Στο τέλος καταμετρήσαμε τα χρώματα για να επιλέξουμε το αγαπημένο χρώμα της τάξης μας.
       Αγαπημένα χρώματα αναδείχθηκαν το ροζ και το κόκκινο που ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση!! Το ροζ θύμιζε σε πολλά παιδιά παγωτό φράουλα, ενώ το κόκκινο ήταν αγαπητό λόγω του Ολυμπιακού, ομάδα της πόλης μας!!! Τέλος, το μαύρο και το μπλε χρώμα δεν επιλέχτηκε από κανένα παιδί...

 

Δραστηριότητα 3η:  '' Η μαγική μπογιά"

    Σε λευκές κόλλες Α4 είχα από πριν  με λευκή κηρομπογιά σχεδιάσει το αρχικό γράμμα του ονόματος κάθε παιδιού (χωρίς φυσικά να το ξέρουν ή να το αντιληφθούν τα παιδιά). Τις μοίρασα αντίστοιχα στο κάθε παιδί και αφού τους ζήτησα να τις βάψουν με τις νερομπογιές σιγά - σιγά έβλεπαν με θαυμασμό να εμφανίζεται το αρχικό γράμμα του ονόματος τους...Δραστηριότητα 4η:  '' Μαγειρεύουμε τα χρώματα"

    Φόρεσαν τα παιδιά στο ένα χέρι τους χειρουργικό γάντι και στην συνέχεια ανά ζευγάρι σηκώνονταν και αφού έριχνα διαφορετική μπογιά τέμπερα στο κάθε γάντι, καλούσα τα παιδιά να ''μαγειρέψουν τα χρώματα μέσα από χειραψία... Τα παιδιά βίωσαν την δημιουργία των υπόλοιπων χρωμάτων από την μίξη των βασικών.
(Θέλω να ευχαριστήσω την συνάδελφο Ράγκου Εύη για την ιδέα που μου έδωσε με τα γάντια.)


Δραστηριότητα 5η:  '' Το πολύχρωμο δένδρο"

    Όλα τα παιδιά σε ομαδική δουλειά ζωγράφισαν το πολύχρωμο δένδρο χρησιμοποιώντας τέμπερες και πινέλα, ενώ αποτύπωσαν με την παλάμη τους τα φύλλα του. Όλοι οι δημιουργοί - καλλιτέχνες υπέγραψαν στο τέλος με τ' όνομα τους και στολίσαμε με αυτό το υπέροχο έργο την τάξη μας!
 


Δραστηριότητα 6η:  '' Ο Έλμερ και το Ουράνιο τόξο"

    Διαβάσαμε το παραμύθι ο " Έλμερ και το Ουράνιο τόξο'' και ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε. Στη συνέχεια, αφού καθήσαμε κυκλικά, φωτίσαμε ένα CD με δυνατό φακό και τα παιδιά είδαν πάνω σ' αυτό να εμφανίζονται τα χρώματα του ουράνιου τόξου!                                     


  Δραστηριότητα 7η:  '' Τα πολύχρωμα πουλάκια"

    Τα παιδιά - πουλάκια χωρίστηκαν σε ζευγάρια, ανάλογα με τα χρώματα που φορούσαν, με γκοφρέ κορδελίτσα στον καρπό. Ένα παιδί - ''μάνα'' διάλεγε  κάθε φορά χρωματιστό κανσόν και το έδειχνε ψηλά. Δύο παιδιά - κυνηγοί κυνηγούσαν τα ελεύθερα πουλάκια, που κάθε φορά έβγαιναν να πετάξουν, όταν η μάνα έδειχνε το αντίστοιχο χρώμα και τέλος όταν τα έπιαναν τα έβαζαν στο κλουβί!    
 


13 σχόλια:

 1. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΚΑΝΑΤΕ!!!!!!!!ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καταπληκτικές δραστηριότητες, Ματούλα!!!!!!!! Ευχάριστες και ... πολύχρωμες!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χίλια μπράβο! Οργανωμένη και ολοκληρωμένη διαθεματική προσέγγιση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τι ωραία όοοοολα Ματούλα μου!!!!Μπράβο σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ καλά οργανωμένη η προσέγγισή σου, Ματούλα μου! Μπράβο σας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Υπέροχες δραστηριότητες Ματούλα!!! Πραγματικά ευχάριστες για τα παιδιά!!!Το πολύχρωμο δέντρο πανέμορφο!!!Χίλια μπράβο!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πανέμορφες χρωματιστές και διασκεδαστικές δραστηριότητες!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Διόνη,Κατερίνα,Ειρήνη,Άννη,Σοφία,Εύη & Μαρία σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας σχόλια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. "πολύχρωμη" ανάρτηση !!!!
  οι μίξεις των χρωμάτων με ξετρέλαναν !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Το ίδιο ξετρελάθηκαν και τα παιδιά μου Κατερίνα.Σε ευχαριστώ πολύ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πολύ διασκεδαστικά παιχνίδια Σταματούλα, φανταστικές όλες οι δραστηριότητες!!!!!!!!!Μπράβο,μπράβο ,μπράβο σε σένα και τα παιδιά!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή