Για πάντα παιδί!

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ο θησαυρός του Αλφάβητου

   
     Τα παιδιά κάθονται στα παγκάκια. Ζητώ από το κάθε παιδί να τραβήξει, από την ''τράπουλα'' που κρατώ, μια κάρτα - φύλλο που απεικονίζει γράμμα του αλφάβητου. Στο μεταξύ έχω τοποθετήσει από πριν, σε διάφορα σημεία στην τάξη, εικόνες σε κάρτες που αντιστοιχούν σε κάθε γράμμα του αλφάβητου. Το κάθε παιδί αρχίζει και ψάχνει μέσα στην αίθουσα την εικόνα που η λέξη της αρχίζει από το γράμμα που επέλεξε. Μόλις βρει την εικόνα το ανακοινώνει και τοποθετεί σε κάποιο προεπιλεγμένο σημείο τις κάρτες (γράμμα και εικόνα) μαζί. 
   Στην αρχή παίζουμε το παιχνίδι χωρίς την πίεση του χρόνου για να εξοικειωθούν. Αργότερα χρησιμοποιούμε χρονόμετρο, κάτι που δίνει ενδιαφέρον και άμιλλα στο παιχνίδι. Μπορούμε επίσης να χωρίσουμε τα παιδιά σε ομάδες πέντε ή έξι ατόμων κάτι που βοηθάει στην ομαλότερη διεξαγωγή του παιχνιδιού.
     'Όταν τα παιδιά εξοικειωθούν αρκετά με τα γράμματα παίζουμε το παιχνίδι αντίστροφα, δηλαδή τα παιδιά διαλέγουν τις κάρτες με τις εικόνες και ψάχνουν για τα γράμματα. Είναι ένα όμορφο παιχνίδι που ενθουσιάζει τα παιδιά και τα βάζει σιγά σιγά μέσα στον μαγικό κόσμο των Γραμμάτων και του Αλφάβητου....












6 σχόλια:

  1. Μου άρεσε πολύ η δραστηριότητα αυτή. Βλέπω ότι και τα παιδιά το διασκέδαζαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά το διασκεδάζουν πάντα! Σ΄ ευχαριστώ πολύ Νίκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι έτσι λοιπόν μαθαίνουν παίζοντας ,αυτό ακριβώς που είναι και το ζητούμενο δηλαδή!!!!Πολύ όμορφη δραστηριότητα Σταματούλα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία μου ,σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ... για τις καλές σου κουβέντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία δραστηριότητα και για την πρώτη δημοτικού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή